Uluru

2010-04-25 @ 13:03:17

Igår var vi på en dagstur ut till Uluru och Kata Tjuta. Turen började redan klockan 5.50 på morgonen, med en ca fyra-fem timmars buss resa ut till national parken där bergen ligger. Men vi gjorde några små stopp på vägen dit. Vi stannade bl.a. vid ett fake Uluru. Det var tydligen några som trodde att det var Uluru de såg och var nöjd med det och drog hem igen. Men då var det bara en klippa som liknade Uluru som de såg. Guiderna var väldigt duktiga och kunniga och berättade en massa historier på vägen också. När vi kom fram till national parken så började vi med att åka och titta på Kata Tjuta. Vi fick höra en historia om hur aborginerna säger att klippan blev till. Kata Tjuta betyder många huvuden, och det är för att det var en stam av aborginer som grävde ner krigare från en annan stam som straff för att de hade kidnappat deras kvinnor. Det enda som var ovanför marken var krigarnas huvuden och det är de som har blivit till klippan Kata Tjuta.

Vi stannade sedan till på ett culture centre, där det gick att läsa massa historier om aborginerna och Uluru, och titta på deras konst. Efter det fick vi äntligen åka till Uluru. Det var ganska häftigt att se den sticka upp alldeles röd från en platt grön mark. Det såg typ ut som att någon hade klistrat in den där. Vi fick höra ur Uluru kom till, och det var tydligen två små pojkar som lekte och kastade lera på varandra och det blev till en hög, som sedan blev Uluru. Man kan se deras fotspår på klippan när de klättrade upp och åkte kana ner igen. Vi fick två små guidade turer runt Uluru, där vi fick höra om varför klippan är helig för aborginerna coh se klippmålningar från flera tusen år tillbaka.

Sedan var det dags för dagens höjdpunkt, champagne middag i solnedgången. Vi fick grillat med massa sallad, det var riktigt gott! Något som även flugorna tyckte.... De var överallt, jag lovar att vi säkert svalde flera stycken :p Sedan så fick vi se hur Uluru ändrade färg när solen gick ner. Det var väldigt fint!

Sedan bar det av hemåt igen, vi kom inte hem förens vid tolv på natten, så man var ju hyfsat sliten då :p



Kommentarer

Postat av: micke

Häftigt ställe ser gott ut med lite champanj i kvällssolen:)

2010-04-25 @ 16:11:03

Postat av: Olivia

Häftigt det ser ut! Dit måstejag åka när jag är i Australien:D

2010-04-26 @ 13:10:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback